vrijdag 13 maart 2015

Tanneke van Helleput

Tanneke van Helleput werd op 22-05-1740 in Hulst geboren. Ze was het oudste kind van Levinius van Helleput en Catherina van de Voorde. Catherina werd geboren "onder Neusen" (Terneuzen) en Levinius in Den Hoek. Haar ouders trouwden in Axel. In de zes jaar na Tanneke's geboorte werden nog zoon Pieter, en dochters Adriana en Magdalena geboren. 
Op 20 jarige leeftijd trouwde Tanneke met de 28e jarige Pieter Visser. Pieter werd geboren in Sleewijk bij Gorinchem, en werd gedoopt in Werkendam. 

Eén jaar na hun huwelijk werd hun eerste dochter Catherina Visser geboren. Deze Catherina trouwde met de Zwitserse Johannes Houter en samen kregen ze dochter Johanna Elizabeth die trouwde met Johannes van Adrichem uit de eerdere post. 

Na Catherina kregen ze in 1763 dochter Elisabeth. Rond diezelfde tijd passeert de koopakte van een huis aan de Vismarkt in Hulst. In het huis aan de Vismarkt (gebouwd in 1633) begonnen Pieter en Tanneke een  herberg, ze noemde de Herberg "Het Vismijntje", een verwijzing naar de functie die de markt gelegen vóór de woning had in de jaren dat de haven er nog stroomde. 
Blijkbaar vonden er bezigheden plaats die weing te maken hadden met water. Op bevel van het stadsbestuur werd de herberg in 1765 gesloten vanwege de schandelijke en "hoeragtige mannier van leven" van Tanneke die, vanwege het beledigen van de leden van het stadsbestuur, zelfs gevangen werd gezet. (bron:denieuwebierkaai.nl)


Het Vismijntie werd in 1765 verkocht aan Francois de Bruijn. Waarschijnlijk uit geldgebrek want hij had, blijkens aantekening op de akte van aankoop, was de koopsom nog steeds niet voldaan.
In 1765 werd er ook een zoon geboren. Ze noemden hem Abraham, naar de vader van Pieter. Drie jaar later werd er ook nog een dochter Magdalena geboren. Vlak na de geboorte van deze laatste dochter vertrok vader Pieter als matroos voor de VOC. 
Op het Schip Barbara Theodora vertrok hij op woensdag 14-12-1768 vanuit Rammekens richting Batavia. 
Op zaterdag 1 april 1769 na vier maanden varen, kwamen ze aan op kaap de Goede hoop. Daar werd vers water, fruit en ander proviand meegenomen. Ruim 2 weken later vertrokken ze op 18 april verder richting Indië.
Na nog eens vier maanden varen kwam ze op 19 juli 1769 eindelijk aan in Batavia. Bijna 8 maanden zijn ze onderweg geweest! 
In 1770 keerde Pieter weer terug. In december van dat jaar werd er in de Nieuwe haven in Rotterdam het lijk opgevist van een jonge vrouw. In haar zakken vonden ze een brief van Catherina van Voorde, waaruit bleek dat de dode vrouw Tanneke Helleput was. Ze werd slechts 30 jaar... 
Wanneer Pieter is overleden weet ik niet, wel maakte in uit de overlijdensakte van dochter Catherina op dat hij was overleden in Lammetjes, maar ik heb geen idee waar dat mag zijn. Misschien wordt er Rammekes bedoeld, de plek waar de VOC schepen vanuit Zeeland richting Batavia vertrokken. Of de plaats Lamswede. Wie het weet mag het zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten