dinsdag 2 juni 2015

Op naar Amerika

Laat ik u vandaag eens een klein beetje vertellen over mijn voorouder Anton Jansen. Anton werd in 1799 geboren in Stadlohn in Duitsland. Zoals hier onder te zien is, trouwde Anton Jansen met Maria Catherina Vogedes, zo rond 1831, waarschijnlijk in Bredevoort.


Ze kregen samen 4 kinderen: 
  • Hermanus Christianus Jansen, hij werd in Bredevoort geboren op 15-04-1832
  • Maria Christina Jansen, zij werd geboren in bredevoort op 15-3-1834 en stierf na 8 dagen.
  • Christina Maria Jansen, zij werd in Aalten geboren op 31-7-1835.
  • Wilhelmus Hendrikus Jansen, hij kwam ter wereld op 17-4-1840.
Na 11 jaar huwelijk, op 8 januari 1843 overleed Maria Catharina Vogedes in Bredevoort, ze was nog maar 34 jaar oud. Ze liet een man en drie kinderen achter. 
De oudste zoon was op dat moment 10, en de jongste was nog maar 2 jaar. Anton stond er nu alleen voor, met drie kleine kinderen. 

Anton was landbouwer in Bredevoort. In 1843 viel er veel hagel waardoor oogsten mislukten. Twee jaar later, in 1845, was het extreem droog en brak de aardappelziekte uit waardoor er enorme honger ontstond. De landarbeiders hadden veel te leiden, velen waren werkloos, ze verdienden erg weinig en ziektes als cholera maakten veel slachtoffers. Dat zal Anton wanhopig hebben gemaakt. 

Drie jaar na de dood van zijn vrouw, vertrok Anton in 1846, naar Noord-Amerika. Alleen, zonder zijn kinderen. Die waren op dat moment  14, 11 en 6 jaar oud. Voor mij als moeder, onbegrijpelijk dat je je kinderen, die al geen moeder meer hebben, achter laat om zelf in een ver land geluk te gaan zoeken. Hij moet wel erg wanhopig zijn geweest...
De kinderen gingen bij hun oom en tante in Bredevoort wonen, de broer van hun moeder, Joannes Hermanus Henricus Vogedes, en zijn vrouw Dorothea Bettink. 

Anton was niet de enige Achterhoeker die naar Amerika emigreerde. Rond Winterswijk en omgeving zijn in die jaren zo'n 6000 mensen vertrokken om in Amerika een beter leven te beginnen. 

Dochter Christina Maria was dienstmeid bij de familie van Eijck in Bredevoort. En al voor haar huwelijk stond ze inwonend ingeschreven bij de familie van haar aanstaande, de familie Frenken.  Ze trouwde op 24 jarige leeftijd met Antonius Frenken. Op de huwelijks akte stond bij de vader geschreven, "woonplaats onbekend". De oom waar ze als kind, na het vertrek van haar vader, in huis heeft gewoond was getuige. 

Christina Maria en Antonius kregen samen 9 kinderen. Ze overleed op 71 jarige leeftijd in Bredevoort. Haar man Antonius Frenken overleed amper een half jaar later in het Rooms Katholieke Krankzinnigen gesticht in Venray, 5 dagen na zijn aankomst.

Waarschijnlijk hebben de kinderen van Anton Jansen en Maria Catherina Vogedes hun vader nooit weer terug gezien. Ik kan geen gegevens vinden van een terug keer van Anton. Ook heb ik Anton nog niet op een passagierslijst richting Amerika kunnen vinden, dus weet ik ook niet waar hij gebleven is en wat er van hem geworden is. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten