vrijdag 13 maart 2015

Tanneke van Helleput

Tanneke van Helleput werd op 22-05-1740 in Hulst geboren. Ze was het oudste kind van Levinius van Helleput en Catherina van de Voorde. Catherina werd geboren "onder Neusen" (Terneuzen) en Levinius in Den Hoek. Haar ouders trouwden in Axel. In de zes jaar na Tanneke's geboorte werden nog zoon Pieter, en dochters Adriana en Magdalena geboren. 


Op 20 jarige leeftijd trouwde Tanneke met de 28e jarige Pieter Visser
Pieter, geboren in Sleewijk bij Gorinchem, werd gedoopt in Werkendam. Een jaar na hun huwelijk werd hun eerste dochter Catherina Visser geboren. Deze Catherina trouwde met de uit Bern afkomstige Johannes Houter en samen kregen ze dochter Johanna Elizabeth die trouwde met Johannes van Adrichem uit de eerdere post. 

Na Catherina kregen ze in 1763 dochter Elisabeth. Rond diezelfde tijd passeert de koopakte van een huis aan de Vismarkt in Hulst. In het huis aan de Vismarkt, dat gebouwd werd in 1633, begonnen Pieter en Tanneke een herberg. Ze noemde de herberg "Het Vismijntje", een verwijzing naar de functie die de markt gelegen vóór de woning had in de jaren dat de haven er nog stroomde. 
Blijkbaar vonden er bezigheden plaats die weinig te maken hadden met water. Op bevel van het stadsbestuur werd de herberg in 1765 gesloten vanwege de schandelijke en "hoeragtige manier van leven" van Tanneke die, vanwege het beledigen van de leden van het stadsbestuur, zelfs gevangen werd gezet. 

Hulst in de 17e eeuw
Het Vismijntje werd in 1765 verkocht aan Francois de Bruijn. Waarschijnlijk uit geldgebrek want hij had, blijkens aantekening op de akte van aankoop, de koopsom nog steeds niet voldaan.
In 1765 werd er ook een zoon geboren. Ze noemden hem Abraham, naar de vader van Pieter. Het ventje overlijd binnen twee maanden na zijn geboorte.
Drie jaar later kreeg het stel nog een dochter, Magdalena. Al is Pieter zelf niet bij deze geboorte aanwezig geweest. Op 14 december 1786 vertrok Pieter namelijk als matroos op het schip "Barbara Theodora" richting Batavia, Tanneke acht maanden zwanger achterlatend.  


Op zaterdag 1 april 1769, na vier maanden varen, kwam Pieter aan op kaap de Goede hoop. Daar werd vers water, fruit en ander proviand meegenomen. Ruim twee weken later vertrokken ze op, 18 april, verder richting Indië.
Na nog eens vier maanden varen kwam ze op 19 juli 1769 eindelijk aan in Batavia. Bijna acht maanden is het schip onderweg geweest.

Nieuwe haven Rotterdam

Vier maanden blijft Pieter in Batavia. Op 1 november 1769 de Barbara Theodora, met Pieter aan boord, weer richting Nederland.  In januari 1770 legt het schip weer aan bij Kaap de Goede Hoop om nieuwe voorraden in te slaan. Na vier weken vertrekken ze weer om uiteindelijk op 8 mei 1770 weer aan te leggen in Rammekens. Pieter is weer thuis, maar waar is zijn vrouw Tanneke? Een half jaar naar zijn thuiskomst wordt er in de Nieuwe haven in Rotterdam een lichaam opgevist van een jonge vrouw. In haar zak vinden ze een brief van Catherina van Voorde. De dode jonge vrouw is Pieter's vrouw Tanneke. Ze overleed op 30 jarige leeftijd. 
Hun oudste dochter Catarina is op dat moment negen jaar. De jongste dochter Magdalena had nog niet eens haar eerste verjaardag gevierd. 

Wat zou er toch zijn gebeurd met Tanneke? Wat deed ze in Rotterdam? Hoe is ze te water geraakt? En wat stond er in de brief? Heeft ze zich zelf verdronken? Is ze in beschonken toestand te water geraakt en verdronken omdat ze niet kon zwemmen? Ik hoop er ooit nog achter te komen....


Wanneer Pieter is overleden weet ik niet, wel maak ik uit de overlijdensakte van dochter Catherina op dat hij overleden is in Het Lammetje, een buurtschap in de buurt van Hulst. Het is niet meer dan een kruising met een handjevol huizen, waarvan er eentje "Het Lammetje" heet. Weinig meer heb ik na 1770 nog over Pieter kunnen vinden. Wat gebeurde er met de kinderen, is hij opnieuw getrouwd? Wanneer is hij overleden? Wie het weet mag het zeggen.

Overlijdensakte Catharina VisserGeen opmerkingen:

Een reactie posten